Dag 1 - maandag 4 mei

Het onderwerp van vandaag is "acceptatie"

Omdat de wereld is veranderd word je gedwongen om je leven aan te passen. Je moet het maar "accepteren". Voor de meesten van ons is dit niet makkelijk, maar wel mogelijk.

Maar wat is acceptatie nou eigenlijk?

Om dat te begrijpen moet je eerst weten wat het niet is.

Acceptatie is iets anders dan opgeven en jezelf overleveren aan een houding van passiviteit en het maakt me allemaal niets meer uit.

Wanneer je iets accepteert ben je juist moedig en actief. Je toont compassie voor jezelf. Acceptatie betekent niet dat je de situatie waarin we nu zitten leuk hoeft te vinden. Het betekent niet dat je je erbij moet neerleggen of er vrede mee moet hebben. Je hoeft je angsten, eenzaamheid en onrecht niet prima te vinden.

In plaats daarvan kies je ervoor om de pijn er te laten zijn voor wat het is. Je geeft ruimte aan onaangename emotionele sensaties. Je staat jezelf toe om te zijn zoals je bent en om te voelen wat je voelt, ook al voel je angst, eenzaamheid of onrecht. Deze vorm van emotionele moed vermindert het onaangename gevoel. Je kan de pijn accepteren of afwijzen. Wanneer je de pijn afwijst zal hij versterken. Wanneer je hem accepteert zal hij zijn natuurlijke weg en plek vinden en weer verdwijnen.

Maar hoe leer je accepteren?

Accepteren is een werkwoord. Dat betekent dat je moet oefenen om er beter in te worden, net zoals bij een sport of het leren spelen van een instrument. Het is niet zo dat je van de 1 op de andere dag weet hoe je moet accepteren. Elk leerproces kent zijn ups en downs en dat kan frustrerend zijn. Maar elke keer wanneer je oefent wordt je er beter in. Accepteer de frustratie en de moeilijkheden die je ervaart met het oefenen van acceptatie.

Hoe je dat kan doen:
  • Besef dat pijn en lijden onderdeel zijn van het leven.  De mens is niet perfect, de wereld is niet perfect en het leven is niet perfect. Door dit te realiseren zet je de eerste stap richting acceptatie. Iedereen heeft te maken met fysieke en emotionele pijn, imperfectie, ziekte, vermoeidheid, ouderdom en de dood. Dit alles hoort bij het leven. Soms is het leven gewoon niet leuk en dat is oké.
  • Stop met het ontkennen van de situatie. Wanneer we nare emoties ervaren die we niet willen voelen proberen we ze weg te jagen met een smartphone, drank, drugs of sport. Vermijd geen gevoelens en eigenschappen die je bij andere veroordeeld. Als je iemand bijvoorbeeld lui vindt en jij doet je best om dat niet te zijn dan identificeer je jezelf er juist mee. Misschien werk je heel hard maar vind je jezelf nog steeds lui. Wanneer je jouw luiheid accepteert en het laat zijn dan kan je gewoon jezelf zijn.
  • Acceptatie is leren loslaten. Laat je verwachtingen los. Laat dingen los waar je geen controle over hebt. Stop met vechten tegen de realiteit. Het is wat het is.
  • Acceptatie betekent niet dat je dingen niet kan veranderen. Je kan het heden accepteren, maar tegelijkertijd een open en realistische blik op de toekomst hebben. Wanneer je leert omgaan met ongemak en onaangename gevoelens, krijg je iets waardevols terug. Leren accepteren leidt tot onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en je bent dat waard.

 

Wanneer je accepteert wat is, ontstaat er pas ruimte, verandering en groei

 

Opdracht 

Vraag jezelf eens af of je controle hebt over datgene waar je je zorgen over maakt in deze periode. Heb je dat wel?

Maak dan een plan om er wat aan te doen.

 

Ik zie je om 10 uur in de Facebook Groep!

Je kan de opname terugkijken in de groep indien je er niet live bij kunt zijn.

 

Liefs, Aisa